[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما :: داوران ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
مقالات در دست انتشار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه‌های نمایه‌کننده











..
:: دوره 9، شماره 2 - ( 4-1404 ) ::
جلد 9 شماره 2 صفحات 61-76 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی نقوش به‌کاررفته در تشعیرهای مرقّع گلشن
هنگامه شاهقلی دستگردی*
چکیده:   (22 مشاهده)
مرقّع به مجموعه آثار ارزشمند نقاشی، خط و خوشنویسی، تذهیب، تشعیر و سایر هنرهای مربوط به کتاب‌آرایی اطلاق می‌شود که به‌طور معمول به سفارش افرادی خاص تهیه و یا گردآوری و به‌صورت آلبومی یا مانند کتاب‌های معمول تجلید و صحافی می‌شده است.
پیدایش مرقّع‌سازی را، با توجه به لزوم حفظ و جمع‌آوری آثار پراکنده هنرمندان، دوران تیموریان می‌دانند. مرقّع‌های به‌جامانده از گذشته دارای نظام‌مندی تاریخی هستند و الگویی کلی را به نمایش می‌گذارند. یکی از این مرقّعات ارزشمند مرقّع گلشن است؛ مجموعه‎ای بی‎نظیر و کم‎نظیر از نقاشی‎های مغولی یادگار عصر گورکانی.
بیشترین نقوش به‌کاررفته در حاشیه مرقّعات مطالعه‌شده شامل نقوش گیاهی، حیوانات و پرندگان است و در برخی موارد نقوش انسانی نیز به‌چشم می‌خورد. در این پژوهش برآنیم با بررسی تشعیر‌های به‌کاررفته در مرقّع گلشن و با توجه به اینکه این مرقّع در کشور هند کتاب‌آرایی و تزیین شده است و توسط هنرمندان هند و ایران کتاب‌آرایی شده است، ضمن پرداختن به بررسی ویژگی‌ها و دسته‌بندی نقوش تشعیر در مرقّع گلشن به این سئوال پاسخ دهیم که «در تشعیرهای به‌کاررفته در مرقّع گلشن تأثیر هنرمندان ایرانی (مکتب اصفهان دوره صفوی) واضح‌تر و قابل درک‌تر است یا تأثیر هنرمندانِ هندی را در این نقوش بیشتر مشاهده می‌کنیم؟». ضمن بررسی آثار و دسته‌بندی نقوش چنین نتیجه‌ گرفته شد که تأثیر هنرمندان ایرانی و مکتب صفوی بر تشعیرهای این دوره بیشتر است و هنرمندان هندی نیز از سبک و شیوه استادن صفوی در این اثر بهره بیشتری برده‌اند.
 
واژه‌های کلیدی: کتاب‌آرایی، دوره صفوی، گورکانی هند، تشعیر، مرقّع گلشن
متن کامل [PDF 894 kb]   (41 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahgholi Dastgerdi H. A Study of Motifs Used in the Tasheer of the Golshan Album. Golestan-e Honar 2025; 9 (2) :76-61
URL: http://golestanehonar.ir/article-1-499-fa.html

شاهقلی دستگردی هنگامه. بررسی نقوش به‌کاررفته در تشعیرهای مرقّع گلشن. گلستان هنر. 1404; 9 (2) :76-61

URL: http://golestanehonar.ir/article-1-499-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 2 - ( 4-1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
گلستان هنر Golestan-e Honar

Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4714