خانهباغ صدرمیرحسینی، از جمله معدود خانههای موجود در محلۀ آتشکدۀ کرمان است که از جنبههای مختلف تاریخی و معمارانه قابل توجه است. این بنای فاخر که متعلق به دورۀ حکومت پهلوی دوم است با شرایط و ویژگیهای خاص خود بهعنوان یکی از آثار تاریخیـ فرهنگی، در دورۀ گذار از سنت به مدرنیته بر اساس اصول معماری اصیل ایرانی بنا شده و متعلق به اقلیت زرتشتی است که در حاشیۀ شمالی خیابان شهداء (زریسف) در جوار دیگر خانهباغهای موجود در منطقه زرتشتینشین کرمان قرار گرفته است.
انتخاب این خانهباغ به دلیل فرم، ابعاد و ساختار معماری خاص آن و دیگر اینکه عدم وجود منابع مطالعاتی پیرامون آن، قابلیت معرفی بهعنوان الگویی خاص از خانهباغ بود. همچنین وجود فضاهای داخلی خاص آن همچون حمام و چاه آب گاوگرد و حوض آبی بزرگ، زیبا و منحصربهفرد که همین موضوع اهمیت پرداختن به آن را دوچندان میکرد. از طرفی دیگر در معرض فرسایش و زوال قرارگرفتن خانهباغ صدرمیرحسینی بهدلیل متروکه شدن از دیگر دلیل انتخاب آن بهعنوان موضوع این پژوهش بود.
لذا مقاله پیش رو با هدف معرفی این خانهباغ در بافت زرتشتینشین کرمان، بر پایۀ جمعآوری اطلاعات بهشیوه اسنادی، مطالعات کتابخانهای و برداشتها و مشاهدات میدانی سعی در بررسی ویژگیهای بنا بهمنظور ارتقاء سطح شناخت جامعه نسبت به گونهای از تیپولوژی مسکن (خانه) زرتشتیان کرمان و معرفی آن در ایران و بهویژه شهر کرمان را دارد.