[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
مقالات در دست انتشار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه‌های نمایه‌کننده









..
:: دوره 8، شماره 2 - ( 11-1402 ) ::
جلد 8 شماره 2 صفحات 5-18 برگشت به فهرست نسخه ها
نقش آب در شکل گیری منطقه‌ فین و باغ تاریخی آن، از برنامه ریزی منطقه ای تا طراحی معماری
حمیدرضا جیحانی* ، مریم رضایی‌پور
چکیده:   (139 مشاهده)
شکل‌گیری و حیات همه‌ باغ‌ها وابسته به آب است. با وجود این، نسبت میان باغ و سرزمینی که در آن واقع شده بر جایگاه و نقش آب تأثیر می‌گذارد. کم‌توجهی به سرزمین و نحوه‌ آبادشدن آن، تخریب گسترده و تغییر شکل بستر شکل‌گیری باغ‌ها و البته غفلت از تفاوت میان گونه‌ها‌ی باغ بیشترین توجه را به درون فضای محصور باغ معطوف ساخته است. این توجه ناهمگن به تخریب محیط‌های پیرامون باغ‌های تاریخی در دهه‌های اخیر منجر شده و به‌علاوه فهم ما را از آب و قنات، به‌عنوان زیرساخت و شکل‌دهنده‌ زندگی در محدوده‌های وسیعی از فلات ایران، فروکاسته است.
در این مقاله، نمونه‌ای کلاسیک از باغ‌های شکل‌گرفته براساس قنات مطالعه می‌شود تا نقش قنات و نسبت میان آن و بستر شکل‌گیری باغ روشن شود. در ابتدا، با اشاره به نسبت میان باغ و زراعت و انواع کشت، گونه‌ای از کشاورزی آبی معرفی می‌شود که در محدوده‌ دامنه‌های کوهستانی صورت می‌گیرد. باغ و منطقه‌ فین یکی از نمونه‌های کهن این نوع زراعت محسوب می‌شوند. این نوع زراعت از نمونه‌های پرشمار مشابه در فلات مرکزی ایران است که معمولاً شامل حوضه‌های متعدد و برجستگی‌هایی با حوضه‌های آبریز مستقل است. بررسی سابقه‌ تاریخی فین و مطالعه‌ شکل و خصوصیات زمین نشان می‌دهد که منطقه‌ یادشده واحه‌ای در مقابل مخروط‌افکنه‌ای است که روی شیب کوهستان قرار دارد و در شکل‌گیری روستا یا زیستگاه فین نقشی مهم داشته است. در ادامه، با مطالعه‌ منابع آبی کاشان و فناوری قنات روشن می‌شود که منشأ آب چشمه‌ فین یا سلیمان کجاست و چگونه به فین می‌رسد. علاوه براین، براساس منابع جغرافیای تاریخی، ارتباط گسترده میان مهم‌ترین خصوصیات منطقه‌ یادشده با آب چشمه‌ فین مشخص می‌شود. برای تکمیل تصویر یادشده، مظهرخانه‌ چشمه‌ فین و سازه‌های آبی مرتبط با آن و همچنین محدوده‌ باغ‌ها و کشتزارها با اتکا به عکس‌های هوایی و مطالعات میدانی بررسی می‌شوند. نتیجه شناسایی نوعی ساختار محیطی است، فراهم‌آمده از ترکیب باغ تاریخی اصلی، رشته‌ قنات، مظهرخانه، باغ‌های دیگر اعم از رسمی (فرمال)، خانه‌باغ و باغ‌های میوه، مزارع، سازه‌های آبی مانند لت‌ها یا بخشاب‌ها، آسیاب‌ها و سیل‌بندها. ترکیب این عناصر زیستن در سرزمینی خشک را میسر می‌کند. در واپسین بخش مقاله، نقش آب درون باغ و سازه‌ها آبی مرتبط با آن مطالعه می‌شود. این بخش مرتبط با مباحث پیشین و وابسته به آب قنات است، اما مقیاسی متفاوت دارد. مقایسه‌ این دو مقیاس نشان می‌دهد که نقش آب فراتر از حصار باغ است و در قلمرو و بستری که باغ در آن قرار گرفته نیز گسترش یافته است؛ همچنین، آشکار می‌کند که همه‌ عناصر مرتبط با آب قنات و ساختار محیطی مورد نظر با رشته‌ای به یکدیگر مرتبط می‌شوند.   
واژه‌های کلیدی: معماری، فین، چشمه فین، باغ فین
متن کامل [PDF 727 kb]   (89 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

jayhani H R, rezayipour M. Role of Water in the Formation of Fin District and Its Historic Garden: From Regional Planning to Architectural Design. 3 2024; 8 (2) :18-5
URL: http://golestanehonar.ir/article-1-419-fa.html

جیحانی حمیدرضا، رضایی‌پور مریم. نقش آب در شکل گیری منطقه‌ فین و باغ تاریخی آن، از برنامه ریزی منطقه ای تا طراحی معماری. گلستان هنر. 1402; 8 (2) :18-5

URL: http://golestanehonar.ir/article-1-419-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 2 - ( 11-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
گلستان هنر Golestan-e Honar

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4660