[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما :: داوران ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
مقالات در دست انتشار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه‌های نمایه‌کننده











..
:: دوره 9، شماره 1 - ( 11-1403 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 145-168 برگشت به فهرست نسخه ها
مطالعۀ تطبیقی نقوش انسانی در آثار فلزی ایلخانی و مملوکی (مطالعۀ موردی: آثار محفوظ در موزه متروپلیتن)
نیلوفر سیفی* ، مهدی محمدزاده ، مهدی مکی‌نژاد
چکیده:   (215 مشاهده)
هنر فلزکاری که همواره به‌عنوان یکی از مهمترین شاخه‌های هنراسلامی مطرح بوده است، در دورۀ ایلخانی هم از نظر تکنیک و هم از منظر طراحی و تزیین به رشد و بالندگی چشمگیری میرسد. هم زمان با ایلخانیان، آثار فلزی بسیارنفیسی درحوزۀ حکومتی مملوکیان، در مصر و سوریه ساخته شده‌اند. مهاجرت هنرمندان فلزکار در زمان حمله مغولان به ایران از یک سو، و مبادلات فرهنگی و هنری بین ایران، مصر و سوریه از سوی دیگر، سبب انتقال بسیاری از طرح‌ها، سبک‌ها و روش‌های تزیین بر روی آثار فلزی این دوره گردید. لذا هدف این پژوهش پس از بیان ویژگی‌های فلزکاری دوره‌های مذکور، تطبیق و تحلیل میزان تأثیرپذیری طرح‌ها و مضامین در شاخصۀ اصلی تزئینات فلزی، یعنی مضامین مرتبط با نقوش انسانی است. در این راستا، پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که چه تفاوت‌ها و شباهت‌هایی در نقوش انسانی این دو دوره به لحاظ ویژگی‌های مضمونی وجود دارد؟ آثار فلزی محفوظ در موزۀ متروپلیتن جامعۀ آماری مطالعات مربوط به هر دو دوره را تشکیل میدهد. پس از بررسی‌های صورت گرفته مشخص گردید که بخشی از نقوش انسانی در آثار فلزی مملوکی به جهت مضامین و نحوۀ ترسیم، تحت تأثیر فلزکاری غرب ایران و نیز آثار نگارگری دورۀ ایلخانی (مکتب شیراز) بوده است. اما در این میان با بررسی‌های انجام شده مشخص گردید ترسیم نقوش انسانی در هر دو دوره علیرغم وجود اشتراکات بسیار، دارای نوآوری‌هایی مختص به خود نیز می‌باشند، به‌ویژه در نمونه‌های مملوکی که به‌تدریج آثار ویژگی‌های بومی و منطقه‌ای را در ترسیمات نقوش انسانی ترکیب نموده و سبکی مستقل پدید آورده‌اند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با رویکرد تطبیقی بوده و ابزار و شیوه‌های گردآوری اطلاعات، کتابخانه‌ای است.

 
واژه‌های کلیدی: نقوش انسانی، فلزکاری ایلخانی، فلزکاری مملوکی، موزۀ متروپلیتن
متن کامل [PDF 4422 kb]   (199 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

seifi N, Mohammadzadeh M, Makinejad M. Comparative Study of Human Motifs in Ilkhanid and Mamluk Metalwork (Case Study: Artifacts Preserved in the Metropolitan Museum). Golestan-e Honar 2025; 9 (1) :168-145
URL: http://golestanehonar.ir/article-1-469-fa.html

سیفی نیلوفر، محمدزاده مهدی، مکی‌نژاد مهدی. مطالعۀ تطبیقی نقوش انسانی در آثار فلزی ایلخانی و مملوکی (مطالعۀ موردی: آثار محفوظ در موزه متروپلیتن). گلستان هنر. 1403; 9 (1) :168-145

URL: http://golestanehonar.ir/article-1-469-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( 11-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
گلستان هنر Golestan-e Honar

Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710