[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما :: داوران ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
مقالات در دست انتشار::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه‌های نمایه‌کننده











..
:: دوره 9، شماره 1 - ( 11-1403 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 111-126 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی گونه‌شناختی چراغدان‌های فلزی دورۀ تیموری و صفوی در ایران
پریسا طاهرخانی ، طاهر رضازاده* ، الهام اعتمادی
چکیده:   (297 مشاهده)
این مقاله در پی گونه‌شناسی چراغدان‌های فلزی تولیدشده در ایران طی دوران اسلامی است. چراغدان‌های تیموری و بعد از آن نمونه‌های نسبتاً مشابه دورۀ صفوی از شاخص‌ترین طرح روشنایی‌های دورۀ متأخر اسلامی‌اند. با آنکه برخی از محققان معتقدند «مشعل‌ها» یا چراغدان‌های صفوی ریشه در طراحی فلزکاری هندی دارند و ابداع کاملاً جدیدی در فلزکاری ایرانی به‌شمار می‌روند، در این پژوهش، سعی شده است نشان داده شود که فرمِ نوآورانۀ چراغدان‌های این دوره را به‌راحتی می‌توان در ادامۀ فرم چراغدان‌های تیموری نشاند و خوانشی منسجم و مستمر از فرایند توسعۀ طرح چراغدان‌های دورۀ متأخر اسلامی در ایران به دست داد. بدین منظور، این مقاله بر آن است تا، ضمن مطالعۀ مهم‌ترین تحولات و تغییرات ایجاد شده در شیوۀ طراحی فرم چراغدان‌های دورۀ تیموری و صفوی، مسیری را که این وسیله‌ها طی نموده‌اند شناسایی و ترسیم کرده و بارزترین گونه‌های چراغدان‌های فلزی تولید شده در ایرانِ دورۀ اسلامی را مورد شناسایی قرار دهد. برای انجام این پژوهش از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفاده و درصد بسیار زیادی از اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه‌ای جمع‌آوری شده است. در این بررسی مهم‌ترین طرح‌های چراغدان‌های دورۀ متأخر اسلامی در سه گروه شناسایی و دسته‌بندی شده است؛ 1) چراغدان‌هایی با مخزن کروی‌شکل؛ 2) چراغدان‌هایی با مخزن استوانه‌ای‌شکل، همراه با پایه‌های مخروط مانند و ظرافت‌کاری شده؛ و 3) چراغدان‌های ستونی‌شکل یا مشعل‌ها. در انتهای این پژوهش آشکار شده است که طراحی چراغدان‌های دورۀ متأخر اسلامی اغلب مبتنی بر یک مخزن کروی یا استوانه‌ای شکل بوده است که ابتدا در دورۀ تیموری بر روی یک پایۀ تقریبا مخروطی شکل، و بعدها در دورۀ صفوی بر روی میله‌های استوانه‌ای پهن قرار می‌گرفته‌اند.
 
واژه‌های کلیدی: چراغدان، مشعل، دورۀ متأخر اسلامی، فلزکاری تیموری، فلزکاری صفوی
متن کامل [PDF 2408 kb]   (293 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taherkhani P, Rizazadeh T, Etemadi E. A Typological Study of Metal Lampstands from the Timurid and Safavid Periods in Iran. Golestan-e Honar 2025; 9 (1) :126-111
URL: http://golestanehonar.ir/article-1-461-fa.html

طاهرخانی پریسا، رضازاده طاهر، اعتمادی الهام. بررسی گونه‌شناختی چراغدان‌های فلزی دورۀ تیموری و صفوی در ایران. گلستان هنر. 1403; 9 (1) :126-111

URL: http://golestanehonar.ir/article-1-461-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 1 - ( 11-1403 ) برگشت به فهرست نسخه ها
گلستان هنر Golestan-e Honar

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 39 queries by YEKTAWEB 4710